Kontaktujte nás: +420 733 689 302 Facebook Facebook Zaregistrujte se Přihlaste se


Galerie

Svatební hostina

Prvním krokem k zajištění svatební hostiny bude výběr prostor, kde se bude konat. 

Je mnoho kritérií, které ovlivní váš výběr. Mezi hlavní by měla patřit vzdálenost od místa obřadu, protože přesuny hostů (obzvlášť pokud máte velkou svatbu) jsou časově i finančně náročné. Další důležitou věcí, se kterou při plánování musíte počítat, je počet hostů na Vaší svatbě a tomu úměrně velké prostory (rovněž počítejte s místem pro hudebníky, taneční parket a prostorem pro rautové a nápojové stoly). 

Hostina se obvykle odehrává v restauračním salonku, stále častější jsou však zahrady a zahradí restaurace. Pokud nechcete kupovat zajíce v pytli, vyražte do restaurace inkognito na oběd nebo večeři. Všímejte si interiéru, osvětlení, hudby, zkrátka celkové atmosféry. Velkou pozornost také věnujte personálu, hlavně jeho chování a rychlosti. Není totiž nic otravnějšího než nepříjemný nebo pomalý personál na hostině.

Jakmile najdete vhodné místo pro svatební hostinu, informujte se o volných termínech a domluvte si setkání s provozovatelem, s kterým všechno do detailu proberete a nakonec uzavřete závaznou objednávku.

Zasedací pořádek

Může to být záležitost relativně snadná, ale pokud jsou mezi hosty lidé různé národnosti, politické a náboženské příslušnosti nebo lidé kteří se navzájem nesnáší, bude to záležitost spíše zapeklitá, aby svatební hostina proběhla v klidu a bez zbytečných hádek.

Zasedací pořádek záleží na dispozicích restaurace a množství a tvaru stolů, od kterých se bude odvíjet základní stolové uspořádání. Nejčastějšími možnostmi jsou tvary písmen I, U a T, ale stoly rovněž mohou být uspořádány do obdelníku, kruhu nebo oválu. Variantou může být i více stolů kruhového tvaru.

Obecná pravidla zasedacího pořádku jsou:

  • Novomanželé sedí v čele stolu, nevěsta po pravici ženicha 
  • Napravo od nevěsty sedí rodiče ženicha, nalevo od ženicha rodiče nevěsty (vždy tak aby se střídali muži a ženy, manžele a životní partnery naproti sobě)
  • Na dalších místech sedí svědkové, prarodiče, sourozenci, další příbuzní a nakonec přátelé
  • V případě církevního sňatku je oddávající kněz rovněž přítomen na hostině a mělo by mu patřit některé z čestných míst blízko novomanželů.
  • V případě vícestolového uspořádání by měli důležitější hosté sedět u stolů blíže novomanželům. 
  • Děti mohou sedět u samostatného stolu, popř. si k nim sedne některé maminka. Nezapoměňte na dětské sedačky.
  • Fotografovi, kameramenovi nebo hudebníkům je třeba rovněž nabídnout místo u stolu v hlavní místnosti.

 Tento zasedací pořádek má svou symbolickou fci, ukazuje na nové sepětí nevěsty a manželových rodičů a ženicha a nevěstiných rodičů.

Otázky, které byste měli položit provozovatali restaurace před závaznou objednávkou  

  1. Jaké máte zkušenosti s pořádáním svatebních hostin? Zjistěte možnosti uspořádání stolů a jejich kapacitu, typy dekorací svatební tabule apod.
  2. Platí se za pronájem prostor? Některé restaurace mají podmínku minimální konzumace od které se nájemné neplatí.
  3. Odkdy bude prostor rezervován pouze pro nás? Pokud restaurace sousedí s obytnými prostory, platí určitá časová omezení pro hlasitou hudbu a čas, kdy je nutné slavnost zcela ukončit. 
  4. Je možné měnit intenzitu osvětlení? Požádejte o předvedení maximálního a minimálního osvětlení, zeptejte se na možnost osvětlení svíčkami.
  5. Je k dispozici provizorní taneční parket? Pozor na koberec, na kterém se velmi špatně tančí.
  6. Máte dostatek dětských sedaček pro nejmenší hosty?
  7. Je dovoleno si přinést vlastní svatební dort, cukroví, slivovici či víno? Většina restaurací nemá problém, když si zajistíte vlastní dort a zákusky, za slivovici bývá většinou příplatek a ostatní alkohol zajišťuje většinou restaurace sama.
  8. Zkontrolujte stav toalet a dalšího zázemí, abyste se cítila pohodlně.
  9. Je možné za pěkného počasí využít i venkovní prostory? Bývá velmi příjemné posedět odpoledne při kávičče na terase či dokonce zorganizovat venku svatební obřad.
  10. Jaká je kapacita parkoviště v bezprostřední blízkosti restaurace?
  11. Je k dispozici místnost pro kuřáky, je v restauraci klimatizace?
  12. Kolik budeme mít k dispozici personálu? Všuchni hosté by měli být obslouženi nejpozději do 3 - 4 minut.
  13. Kdy je nutné definitivně potvrdit počet hostů a zasedací pořádek?
  14. V jaké výši a dokdy je potřeba zaplatit zálohu?
  15. Je možné využít ubytovací kapacity pro hosty či pro novomanžele? Získáme nějakou slevu?

 

 PRŮBĚH HOSTINY

Před vstupem do restaurace může na novomanžele čekat nejedno překvapení. Nejčastěji to bývá: dveře do restaurace jsou zamčené, ženich vykupuje klíč; novomanžele vítají kuchařky a personál restaurace; nevěsta před vstupem musí říct své nové příjmení; novomanželům se podává chleba a dřevěný nůž, kterým chleba musí ukrojit; nevěsta by si měla před dveřmi všimnout koštěte a ženich sekyry a špalku dřeva a předvést jak s nimi umí zacházat; ženich si vybírá mezi dvěma sklenkami- vína a vody, aniž by znal jejich obsah, podle vybrané sklenky se usuzuje na jeho skolny; personál rozbije talíř pro štěstí a manželé spolu zametají a prokazují, jak jsou sehraní při domácích pracích. 

Teprve potom jsou všichni přítomní pozváni na hostinu, novomanželé přicházejí jako poslední. Ženich nebo obsluha odsune něvěstě židli, pak se posadí i on a  nakonec ostatní hosté.

Svatební oběd musí být zahájen přípitkem, obvykle se ho ujme některý z otců nebo svědků. Přednost by měl mít otec nevěsty, ale pokud není velký řečník, může to být druhý otec. Přípitek by měl být krátký a vtipný, oběd není konference. Po proslovu řečník pozvedne číši a, všichni vstanou a připijí si. Poté personál servíruje první chod. Bývá jím studený předkrm a jíme ho dezertním příborem, který máme na vněkší straně sady příborů. 

Při jídle držíme lokty u těla  a odebíráme postupně příbory od vnější strany směrem k talíři. Ubrousek si položíme na klín ihned po usednutí. Číše s vínem držíme za stopku, červené víno nejvýše, bíle alespoň uprostřed a sekty dole.  Párátko u stolu při společenských akcích nepoužíváme, zuby si vyčistíme někde v ústranní.

Mezi předrkmy a hlavním chodem se může podávat sorbet (lehce zmražená směs ovoce, cukru a sektu, která má zklidnit chuťové buňky).

Přichází čas na hlavní chod, nejčastěji maso s přílohami. K němu se servíruje obvakle červené víno. Menu může být bohatší o polévku a po ní teplý předkrm. Blížíme se k závěru a tím je moučník. Moučníkový příbor najdeme nad horním okrajem talíře a je to lížíce a nůž. Při moučníku se pií sladká vína nebo sekt. Následuje už jen káva, případně digestiv. 

Během stolování živě konverzujeme, proto jsme se přece všichni sešli. Po obědě může být chvilka volna, kdy mohou hosté vstát od stolu, bavit se s dalšími hosty, zajít za novomanželi či jít si zakouřit na terasu.

Odpolední program bývá zpestřen krájením dortu, který stojí na stole jako dekorace od začátku svatební hostiny.  Nevěsta spolu s ženichem nakrojí symbolicky dort a podávají ho hostům.

Pokračuje zábava tancem, první sólo patří novomanželům. Poté novomanželé tančí s oběma rodiči a pak se může rozvinout volná zábava. Obecně platí, že neopouštíme společnost bez rozloučení, novomanželé však mají privilegium vytratit se kdykoli.

 

Formy občerstvení  

Bufet 

Jedná se o menší občerstvení, kdy si hosté sami vybírají jídlo připravené na bufetových stolech a poté si sedají na své místo. Nápoje roznáší obsluha, káva je poslední v řadě a znamená konec pohoštění.

Oběd nebo večeře

Nejčastější u českých svatebních hostin. Bývá na nich připraven nejčastěji hlavní stůl s pevným zasedacím pořádkem. Jídlo se podává v několika chodech. 

Raut

Velmi oblíbená varianta podávání jídla, která se volí často ve večerních hodinách. Jídlo je umístěno na speciálních rautových stolech, ze kterých si hosté sami berou připravené pokrmy, popřípadě je u některých stolů k dispozici obsluhující personál servírující teplé pokrmy a nápoje. Konzumace probíhá hlavně ve stoje, proto by nabízené jídla měla být porcována na malé části, protože používání příborů je v tomto případě velmi problematické. Raut se doporučuje u delších svatebních hostin, kdy se po slavnostním obědě v restauraci společnost přesunuje do soukromých prostor nebo na zahradu apod.

Banket

Velmi formální a slavnostní typ pohoštění, který se hodí pro velké svatby s mnoha hosty. Společnost je uvítána hostitelem, poté je podáván aperitiv a hosté se přesunou ke stolům, které mívají kulatý tvar. Zde zůstávají téměř po celou dobu pohoštění, takže je velmi důležité zvolit vhodný zasedací pořádek. Výzdoba stolů bývá stejně jako oblečení hostů velmi formální. Pro ženy je vhodná večerní toaleta, pro pány smoking.

Párty

Tento typ pohoštění je naopak zcela neformální a je jen na hostitelích jak ho pojmou. Párty bývá často organizována pro přátele novomanželů druhý den po svatbě. Nejčastějším místem pro pořádání párty bývají zahrady, kde se nainstalují párty stany pro případ špatného počasí. Nejčastěji se na párty podává grilované selátko, guláš s pečivem, salátové mísy a v neposlední řadě také obložené mísy plné sýrů a uzenin. Nutností je dostatek nápojů, zejména pramenitá voda plněná do skleněných džbánů, džusy, kola, tonic apod. Výběr alkoholických nápojů závisí na typu párty a vybrané společnosti. U nás je velmi oblíbené čepované pivo či sudové víno, ale pokud budete chtít malé zpestření alternativou jsou i míchané koktejly.

 

 Pořadí menu

V českých poměrech je nejčastější formou pohoštění slavnostní oběd nebo večeře. Jejich pořadí je násedující:

  1. APERITIV

Podává se 20-30 min před jídlem. Pokud je servírován u stolu, může hned po něm následovat studený předkrm. Vhodným aperitivem je například cinzano, martiny, campari, vermut, sherry, portské nebo sekt apod.

  1. STUDENÝ PŘEDKRM

Mezi klasické předkrmy patří šunková rolka s křenovou pěnou, plněná nebo grilovaná rajčata, krabí salát s kousky ananasu, různé druhy paštik a mnoho dalších. K předkrmu se podává nejčastěji pečivo v proutěných košících přikrytých ubrouskem.

  1. POLÉVKA

Podává se v hlubokém polévkovém talíři a jí se lžící, kterou mají novomanželé k dispozici pouze jednu, někdy navíc proděravělou.Obvykle jí bývá hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

  1. TEPLÝ PŘEDKRM

Jedná se o úvod k hlavnímu jídlu, často se ale zcela vynechává. Podávat se mohou vaječné nebo rybí specialty, toasty, zelenina apod.

  1. HLAVNÍ JÍDLO

Záleží pouze na vás, co budete hostům podávat, jde ovšem o nejvydatnější jídlo. Často zahrnuje kuřecí, vepřové, hovězí nebo skopové maso. Přílohy mohou být brambory, rýže, hranolky nebo knedlíky. V našich končinách je klasika svíčková s knedlíkem a hovězím masem.

  1. DEZERT

Vhodným zakončením bývá zmrzlina nebo sorbet, který už hosty moc nezasytí. Jako moučník můžete také nabídnout jablkový závin se skořicí a šlehačkou, ovocný pudink apod.

  1. KÁVA, DIGESTIV

Je lépe hostům nabídnout různé druhy kávy, v létě přijde k chuti i káva ledová. Mezi oblíbené digestivy patří whisky, brandy nebo koňak, pro ženy různé druhy likérů, které jsou vhodné k podpoře trávení.

 

Nápoje

Restaurace jsou dnes ve většině případů vybaveny pestrou nabídkou nealkoholických nápojů, proto předchozí domluva vyžaduje zejména výběr kvalitního vína a tvrdého alkoholu.

Víno na svatbě

Vaším úkolem je dopředu rozhodnout jaký druh vína budete podávat a v jakém množství ho objednáte. Množství vína bude záležet na počtu hostů, na jejich předpokládáné konzumaci a na délce trvání oslavy. Při profesionálním rautu se doporučuje asi 0,5 l na osobu, při neformálnější oslavě může být množství i 2x vyšší.

K formální svatební tabuli by se měli podávat pouze kvalitní vína s přívlastkem, tedy označení jako kabinet, pozdní sběr nebo dokonce výběr z hroznů. Obecně platí, že nejprve se servírují vína lehčí a mladá a později silnější s výraznější chutí. Měli byste mít dostatek červeného i bílého vína, aby hosté nebyli nuceni vína střídat.

Pokud se jedná o méně formální oslavu, v kruhu kamarádů, kteří nejsou velkými znalci vína, bude stačit i víno stolní či jakostní.

Existují rovněž pravidla pro podávání vína s kombinací s jídlem, tady jsou:

  • k bílému masu a k lehkým pokrmům jsou vhodná lehká bílá vína
  • k rybím pokrmům se hodí bílá vína, k tučným rybám (tuňák) může být víno červené
  • k tmavému masu a těžším jídlům jsou vhodná hutnější červená vína
  • k tučným sýrům se opět hodí víno červené
  • ke sladkým moučníkům se hodí vína sladká, hutná, dezertní jako tokajská, slámová, ledová nebo portská
  • lehčí vína pijeme před těžšími, bílá vína před červenými

 




08.04.2012





ilona 14.12.2018 09:41
Chtěla bych vědět kdo platí za svatební hostinu . Jestli nevěsta nebo rodiče na půl . Vdávala a ženila jsem dvě děti a vždy jsem platila všechno já, teď žením třetího syna a tvrdí , že to máme platit na půl . Prosím o radu . Děkuji

Přidejte vlastní komentář

Nyní odpovídáte na vybraný komentář